סתם תירוצים, או סיבות אמיתיות להימנע משינוי?
כל אחד מאיתנו מסתובב עם צבר של 'כמעטים' בחיים שלו: זה כמעט הושג ואז…(תירוץ קלוש), ההוא כמעט הסכים לי אבל לא סיכמתי איתו סופית כי… (סיבה מביכה), כמעט הצעתי לה נישואין אבל אז … (פחד או חשש באשר לבת הזוג, שאין לו אחיזה במציאות) וכך מלא הזדמנויות חד פעמיות ומשני חיים, הופכות לכמעט הזדמנויות, כמעט שינוי וכמעט הצלחה גדולה, בעזרת תירוצים יצירתיים שהמוח מנפיק בזה אחר זה.
ופה נשאלת השאלה ההגיונית כל כך: האם המוח שלנו רוצה להכשיל אותנו, האם המוח שלנו הוא בכלל סוס טרויאני שפועל בניגוד לאינטרס של עצמנו? ולמה אנחנו שמים לעצמנו רגליים?
התשובה היא שהמוח שלנו רוצה להגן עלינו, לכן הוא מפחד משינויים ומהבלתי נודע גם אם אלה עשויים לשדרג את חיינו משמעותית. כלומר, אנחנו מעדיפים הווה שהוא לא משהו, אבל מוכר וידוע, כאשר הפלוסים והמינוסים פרוסים לפנינו ואנחנו מרגישים שאנחנו שולטים על העניינים. מאשר מציאות חדשה, מבטיחה וורודה שאיננה בהירה וברורה לנו מספיק.
הכוונה של המוח שלנו, היא אמנם טובה והיא נועדה להגן עלינו. אבל התוצאה היא הרסנית ובעייתית לחיינו ומונעת מאיתנו להתקדם ולהשיג את מה שאנחנו באמת רוצים.
המוח שלנו מצליח ככה למנוע מאיתנו כל כך הרבה טוב, בעוד אנחנו כלל לא מודעים לכך שהתירוצים הכול כך יפים שאנחנו נותנים לעצמנו ולסביבה שלנו על כל הפספוסים הגדולים שלנו, הם לא יותר מכסות לפחדים, לחששות ולרתיעה עזה פנימית משינוי.
כיצד נצליח לנטרל את התירוצים ולהסתכל להצלחה ולשינוי בעיניים?
מצב זה ניתן לשינוי, או יותר נכון מחייב שינוי. את השינוי הזה נוכל להשיג בעזרת מספר טיפים טובים משיטת NLP :
-
להיות מודעים לבעיה
כל שינוי מתחיל במודעות לבעיה. עלינו להכיר בכך שמי שמקבל בעבורנו את ההחלטות בחיינו, הם הפחדים והחששות שלנו והרתיעה שלנו מהלא נודע. מומלץ לחשוב על מקרים אמיתיים בהם פספסנו דברים נחשקים, בגלל אותו דפוס מחשבה לקוי ומגביל. רק אחרי שנבין את הבעיה ואת המשמעויות השליליות שלה, נוכל לצאת לדרך השינוי.
-
לפני כל החלטה – עצרו וחשבו האם אתם באמת קיבלתם אותה ולא הפחד.
אל תקבלו את ההחלטות שלכם על אוטומט. זה נכון שמאחורי כל החלטה יש רציונל, השאלה היא האם אותו רציונל מבוסס על לוגיקה בריאה, או שמא היא תוצרת של פחדים וחששות. לדוגמא: אם אתם רוצים לעבור דירה ואתם נחשפים לדירה נאה שמדברת אליכם מאוד, אלא שאז צצה מחשבה משום מקום שאומרת 'רגע, אולי זו תקופה לחוצה מידי בשביל לעבור בה דירה?'. עצרו הכול! ואל תמהרו לשלול את הדירה. תחשבו טוב טוב, האם אכן התקופה כל כך לחוצה, או שאולי זה הפחד שלכם מהשינוי שמתחפש בתחפושת יפה בדמות 'תקופה לחוצה'.
-
תהיו אמיצים – אל תפחדו מכישלון ושינוי
גם לאחר שנהייה מודעים לפחדים שלנו שמונעים מאיתנו להצליח ונדע שההחלטות שאנו מקבלים הם על בסיס הפחד שלנו משינוי ולא על בסיס מה שטוב לנו באמת. עדיין יהיה לנו קשה מאוד לקבל את ההחלטה הנכונה ולפעול על פיה. תת המודע המפוחד שלנו, לא ירפה כל כך מהר וימשיך לנסות 'להוריד אותנו מזה' בצורות ודרכים שונות ומשונות. מה שנדרש מאיתנו זה פשוט לא לפחד מכישלון ומשינוי. גם אם נעשה ונטעה, תמיד נלמד מזה ונחכים וכל שינוי מביא איתו הזדמנות פז למציאות חדשה ונוצצת. בהתחלה זה לא יהיה קל, זה כמו שריר לא מאומן שצריך להכניס לכושר אט אט, אבל ברגע שנצליח להתחבר לצד החיובי שיש בשינוי ולא נתמקד רק בפחדים ובחששות, נדע שאנחנו בכיוון הנכון.
זכרו תמיד: רק המעז מצליח!
חלק גדול מהמצליחנים, הצליחו בגלל שהם לא פחדו לשנות ולא בהכרח בגלל מנת משכל גבוהה במיוחד.
לסיכום:
- זה קורה לנו הרבה רגע לפני החלטה משמעותית. תירוץ כל שהוא צף וגורם לנו לסגת לאחור, להתקפל ולא לקבל את ההחלטה.
- התירוצים האלה, הם בדרך כל הפחדים והחששות שלנו משינויים שמתחפשים לתירוצים הגיוניים ומכשילים את דרכנו להצלחה.