למה רוב הדיאטות נכשלות?
ההחלטה להתחיל דיאטה מתקבלת אצלנו לרוב ברגע של שבירה, או אחרי שמישהו זורק לעברנו הערה פוגענית הקשורה לנראות החיצונית שלנו. מה שאומר שנקודת הפתיחה של הדיאטה היא דכדוך וכאב, ועם אנרגיות שליליות שכאלה קשה עד בלתי אפשרי לצלוח אתגר גדול כמו דיאטה. מה גם שהתחושות הקשות מובילות להחלטות קיצוניות ולא פרופורציונליות. כלומר אנחנו עשויים להימנע מאוכל בצורה טוטאלית, מה שמדרדר עוד יותר את מצב הרוח, מחליש את הגוף ואת המערכת החיסונית. וכך אנחנו יוצאים למערכה בתנאים לא תנאים, ומה הפלא שבתנאים אלה אנחנו ממהרים להניח את 'נשק' הדיאטה ולחזור אחורה.
שאל אותי פעם חבר טוב: 'איך ייתכן ש3 שנים הצלחתי להחזיק בדיאטה והתוצאות היו מדהימות, ואז ברגע אחד הכול קרס ותוך חצי שנה 'הצלחתי' לחזור למשקל המקורי שלי?'
השאלה הזו שלו, הובילה אותנו לשיחה אודות הטריגר שבגינו הוא פצח בדיאטה. ומהר מאוד התברר שהדיאטה החלה בעקבות לחץ שהפעילה עליו בת זוגתנו. אמנם הלחץ עשה את שלו והחזיק מספר שנים טובות, אבל כאשר זו המוטיבציה היחידה לדיאטה, הכישלון הוא תמיד באופק והוא בלתי נמנע!
דיאטה טובה ומוצלחת מתחילה בעבודה מנטאלית – הכול בראש!
בNLP מאמינים שמידת ההצלחה של הדיאטה קשורה במידה רבה, באופן בו אנחנו נחשוב עליה, ובגישה שלנו אליה. בשורות הבאות נבין ביחד כיצד עלינו לגשת לדיאטה בצורה נכונה ואפקטיבית:
-
האם אכילת היתר נובעת מרקע רגשי?
עוד לפני שמתחילים עם הדיאטה, חשוב לוודא האם יש רקע רגשי לאכילת היתר (אכילה רגשית) או שסתם בא לכם לאכול, כי זה טעים!
במידה ואתם אוכלים בעקבות מצוקות רגשיות, לא יהיה נכון להתחיל עם דיאטה לפני טיפול רגשי מתאים, מכיוון שזה פשוט לא יהיה אפקטיבי. לעומת זאת טיפול נכון ברגש, יכול לייתר בחלק מהמקרים את הצורך בדיאטה. מכיוון שברגע שלא תהיינה בעיות רגשיות, גם הדחף העז לאוכל ייעלם.
-
דיבור חיובי ביחס לדיאטה
לאופן בו אנחנו ניגשים לדברים יש משקל עצום, הדבר נכון גם לגבי דיאטה. ככל שהגישה שלנו לדיאטה תהייה חיובית, הסיכוי להצלחתה יעלה פלאים.
ייתכן מאוד שוויתור על המילה 'דיאטה' לטובת מילים מקבילות וחיוביות יותר כגון 'תזונה נכונה' יהיה דבר נכון מאוד. וזאת מכיוון שהמילה 'דיאטה' מעוררת באופן אוטומטי קונוטציות שליליות. כאשר אנחנו אומרים לעצמנו 'דיאטה' אנחנו מיד חושבים על רעב ועצבים, ועל מסיבות וחתונות בהן אנחנו יושבים בצד ולועסים רק מסלט הירקות המוגש לצד עושר מאכלים שקשה לעמוד מולם, וזה בטח לא מעודד להצלחה.
אבל אם נשכיל להשתמש בטרמינולוגיה חיובית כגון 'תזונה נכונה' המסרים הנלווים יהיו טובים יותר, נבין שאולי לא נאכל כל מה שבא לנו, אבל עדיין יש מספיק מזונות בריאים, טעימים ומזינים שניתן לצרוך, להנות ולשבוע.
-
לחשוב על ההשלכות הסופיות של האוכל
אכילה מופרזת נובעת במידה רבה מהעדר התעמקות ומודעות ממה שהאוכל מחולל לגוף שלנו. אנשים שמנים נוטים לחשוב על הביס הענוג שימלא להם את חלל הפה, והם לא טורחים להקדיש מחשבה אחת נוספת על ההשלכות של אותו ביס טעים אך מזיק.
תרגילו את עצמכם לחשוב מעבר לביס!
למשל, תחשבו על מה האוכל השומני יעשה לקיבה שלכם (צרבת, עצירות או סתם תחושת מלאות לא נעימה) וכמובן לתוצאה הסופית, שהיא השמנה.
-
אכילה איטית ולעיסה יסודית
אף פעם אל תאכלו בחטף. למה? מהרגע בו אנחנו אוכלים עד שאנחנו חשים בשובע, עוברות כ20 דקות. מה שאומר שאם אנחנו נאכל מהר במסגרת 20 דקות אלה, נספיק לדחוס לתוכנו כמות אוכל גדולה לפני שנרגיש שובע. לעומת זאת במידה ונאכל לאט יותר, גם נהנה יותר מכל ביס וביס, וגם נספיק לאכול פחות במהלך 20 הדקות. ואז כבר נהיה שבעים ולא יהיה בנו שום דחף להמשיך בארוחה. כמו כן שתיית מים לפני תחילת הארוחה תתרום רבות לירידה במשקל.
לסיכום:
- בשיטת NLP גורסים שדיאטה שלא מלווה במחשבות מנטאליות נכונות, דינה לכישלון חרוץ.
- דיאטה שנעשית מתוך מחשבות שליליות ומצב רגשי מדוכדך, לא תחזיק מים. ואילו דיאטה עם מחשבה חיובית תחזיק לאורך זמן ותוריד לנו את המשקל בצורה מהירה, יעילה ואפקטיבית.