תהליך לידתה של דאגה.
את הדאגות בחיים שלנו אנחנו יכולים לחלק ל2 סוגים: יש את הדאגות שבאות בעקבות דיאגנוזה מלחיצה שהרופא נותן, או בעקבות הפסד כספי עצום שמעמיד אותנו במצב כלכלי מורכב. את הדאגות האלה בהחלט ניתן להבין, אך גם הן ברוב המקרים מנופחות ומוגזמות ביחס למציאות.
הסוג השני של הדאגות, הוא גם הסוג העיקרי, איתו מתמודדים רוב בני האנוש. מדובר בדאגות שלא מתבססות על תרחישי אמת בחיים, או סיטואציות מורכבות. אלא על חששות מהלא נודע ומהעתיד שמתורגמות לדאגות טורדניות, שמקשות מאוד על התפקוד היום יומי.
אז עוד לפני שננסה להבין כיצד להתמודד עם אותן דאגות, נבין קודם כיצד הן נולדות:
דאגה נוצרת בעקבות 2 תכונות (או אם תרצו, חולשות) אנושיות שמשלימות זו את זו והופכות לדאגות:
- צורך מיידי של תשובה לכל שאלה, והעדר מוכנות לחיות במצב לא וודאי.
- יכולות דמיון וחיזוי מפותחות וציוריות.
ולהסבר…
ניקח לדוגמה אישה הרה שבעוד כמה חודשים אמורה ללדת: סדרת שאלות מקננת במוחה…
איך הלידה תהיה? האם העובר יהיה תקין לחלוטין? איזו אמא אני אהיה? האם אני יודעת בכלל להיות אמא טובה? ואיך אצליח לשלב בין האימהות לקריירה?
אלו שאלות לגיטימיות, שאין עליהן תשובות, ואין באמת דרך לחזות או לצפות מה יהיה. מן הראוי היה שנשאיר את השאלות פתוחות עד לרגע האמת, ואז כבר נתמודד אל מול המציאות. אבל פה נכנסת לתמונה התכונה הראשונה, שלא מאפשרת לנו להשאיר את השאלות פתוחות, והמוח מתחיל לתור אחד תשובות.
הבעיה היא שהתשובות שהמוח נותן לעצמו הן לא חיוביות ואופטימיות בדרך ככל, הוא נותן למציאות העתידית פרשנות אפוקליפטית, והוא מגייס לצורך העניין את יכולות ההפקה והבימוי המצוינות שלו. המוח שלנו יודע לקחת את התסריט האימתני שהוא כתב לעצמו, ולתת לו צבעים, קולות ופנים. עד כדי כך שזה כבר מרגיש אמיתי וממשי. השלב הבא הוא כמובן דאגות קשות המציפות אותנו.
לאחר שהבנו כיצד דאגה נולדת, נלמד כיצד להתמודד איתה על פי שיטת NLP.
כיצד מתמודדים עם הדאגות?
בעזרת כמה טכניקות פשוטות מבית NLP נוכל לעזור לעצמנו להתנהל נכון יותר מול הדאגות.
-
לא להילחם בדאגות
אין להפוך את הדאגה לאויב, ההפך, צריך לחבק אותה ולקבל אותה. המוח מייצר בתוכנו דאגות, משום שהוא רוצה להגן עלינו מכל תרחיש עתידי אפשרי. באמצעות הדאגות שהוא משתיל לנו, הוא מחדד את החושים לנו ומשאיר אותנו דרוכים. זה נכון שזה מעבר לגבול הטעם הטוב, וזה יוצא לגמרי מפרופורציה, אבל הכוונה הבסיסית של המוח היא חיובית, ועלינו להבין זאת. רק אחרי שנקבל את הדאגות כפי שהן, נצליח להשפיע עליהן לטובה.
-
להתעקש לדרוך על קרקע המציאות
הדמיונות לוקחות אותנו רחוק רחוק, היישר למציאות מאיימת ומפחידה. עלינו להבין שאלה רק דמיונות, ולהיות מודעים לכך שהנטייה האנושית היא לדבוק תמיד בתרחיש הכי קיצוני ומפחיד. ברגע שנבין שהמחשבות שלנו לא משקפות את המציאות העתידית בצורה נכונה, בריאה ואובייקטיבית, כבר נרגע קצת.
-
לחזור למציאות בעזרת 5 החושים
כדי לעזור לעצמכם להתנער מהמחשבות הקודרות על העתיד, תשתמשו ב5 החושים שברשותכם. בניגוד למחשבות שמולידות את הדאגות, שמתרכזות בעיקר בעתיד הלוט בערפל, החושים הם הדבר הכי עכשווי שיש. תנשמו עמוק ותריחו את הריחות סביבכם, תמששו עם הידיים, תפתחו את האוזניים ותאזינו למוזיקה האהובה עליכם, או לקולות הבנייה של האתר הבנייה ממול לבית שלכם וכו'.
ככה תתחברו למציאות ותחיו את הרגע בשלווה ובנועם.
-
לחפש את הטריגר הפנימי לדאגות
בחלק גדול מהמקרים, נובעות המחשבות השליליות והדאגות ממקרים טראומטיים מהעבר. לפעמים זה מקרה מצער שחוויתם בילדותכם, שצף ועולה בכל פעם שיש אי וודאות, מהחשש שמקרה זה יישנה. תנסו למצוא נקודה שכזו, ובמידה ואתם מאתרים אותה, תחבקו את עצמכם ואת הכאב שלכם מאז מכל הלב. ההבנה שהדאגות יושבות על טראומות מעבר, ולא מתבססות על מציאות עתידית אמיתית שעלולה להתרחש, תוריד את מפלס הדאגות.
לסיכום:
- רוב האנשים מתמודדים עם דאגות שמציקות להם ומכבידות על חייהם.
- רוב הדאגות הן כתוצאה מחיזוי לא פרופורציונלי של תרחישי העתיד, שמבוססות לרוב על טראומות מהעבר.
- בעזרת שיטת NLP ניתן להתמודד עם הדאגות בצורה טובה ויעילה.