כוחו של הדמיון.
הדמיון שלנו לא זוכה לכבוד האמיתי לו הוא ראוי. הכול בחיים שלנו סובב סביב הדמיון. הדמיון לא קשור כלל למציאות האמיתית והעובדתית של חיינו, אך הוא הכי קרוב אליה. בעזרת הדמיון אנשים מצליחים להרגיש תחושות עוצמתיות, ואף לחוות תגובות פיזיולוגיות כגון פעימות לב מואצות, קשיי נשימה ועוד. וזאת למרות שמושא הדמיון שמכניס אותנו ללחץ, או לחילופין לשמחה, כלל לא התרחש במציאות, והוא בגדר חלום.
התפיסה הרווחת היא שהדמיון, היא מערכת בפני עצמה, ואין לה כל קשר למציאות. מצד אחד התפיסה הזאת נכונה לחלוטין, אבל מצד שני היא לא נכונה כלל. על אף שהדמיון לא משקף משהו שבהכרח קרה, קורה או יקרה בחיינו, הוא כן עשוי ליטול חלק של ממש בעיצוב עתידינו הקרוב והרחוק.
הפעולות הכי בסיסיות בחיינו, דורשות את הפעלת הדמיון. בלי הדמיון לא היינו יכולים לחשוב על מה בא לנו לאכול, או איזה בילוי אנחנו רוצים לעצמנו בערב. כאשר אנחנו מתכננים את סדר יומנו בתחילת היום, אנחנו עושים את זה בעזרת הדמיון. אנחנו מדמיינים את כל שלבי היום, ולפי האינטואיציות והתחושות שהדמיון מעורר בנו, אנחנו קובעים מה אנחנו רוצים קודם, מה אחר כך, ומה בכלל לא בא לנו באותו היום.
כוחו של הדמיון לא מוטל בספק, השאלה היא עד כמה אנחנו מודעים לו, ורותמים אותו לטובתנו.
על דמיון מופרז, והאם הוא בעייתי?
גם אם יוצא לכם לדמיין לעיתים שאתם בן גוריון, אל תיבהלו. גבולות הדמיון הם רחבים מאוד, ומסוגלים להכיל כל דמיון, גם הפרוע שבהם. הבעיה תהיה אם תתחילו לשווק את היותכם בן גוריון למשל לסביבה שלכם ברצינות – במקרה שכזה חשוב לפנות להסתכלות מקצועית במהירות😉. אבל עד אז תתנו לדמיון שלכם להתפרע.
הסכנה הגדולה יותר, היא לא לדמיין. אנשים שלא מדמיינים, הם כאלה שלא יתפתחו אף פעם, וכאלה שידרכו על 'אותה בלטה' לאורך שנים. הדמיון הוא הכוח המניע של החיים גם בפן האישי וגם בזה הציבורי.
כל ההתפתחויות בכל התחומים. אם זו טכנולוגיה ואם זו רפואה, אם זו מוזיקה ואם אלה טיפולים רגשיים. כל אלה ועוד, לא היו יוצאים אל הפועל, אם לא היה יושב מישהו מתישהו, ורואה בעיני רוחו את השינוי אותו הוא רוצה לחולל בתחומו. רק לאחר שעות דמיון רבות, החלום יכול ללבוש מציאות, ולהפוך לעובדה קיימת ונוכחת בחיי המעשה.
סביר להניח שמי שדמיין את המטוס לראשונה, זכה בזמנו למידה רבה של לעג וגיחוך מצד סביבתו, שאמרו לו תפסיק כבר לדמיין. אבל במבחן המציאות, הדמיון הנלעג שלו, קידם את האנושות, והוא זכה לפרק נכבד בספרי ההיסטוריה האנושית . והמגחכים? מי זוכר אותם בכלל?
לא בכדי הסופרים, האומנים, השחקנים, המוזיקאים, והממציאים הגדולים בכל תחום הם בעלי דמיון מפותח מאוד, שלא לומר מופרז.
אז אל תפחדו לדמיין – תפחדו לא לדמיין.
החוכמה: לרתום את הדמיון לטובתנו…
הדמיון יכול לקחת אותנו למקומות לא טובים. במידה ונדמיין דברים אפוקליפטיים ואימתניים, נפתח חרדות ופחדים, והחיים שלנו יהיו במסלול של רגרסיה.
אך במידה ונשכיל לדמיין עתיד וורוד וזוהר, כזה שמתפתח כל הזמן ולוקח אותנו קדימה, נזכה לחיים מאושרים ומוצלחים יותר.
קודם כל ניגמל מהמחשבות השליליות, ובד בבד נאמץ כאלה חיוביות והרבה מהן. זה תנאי בסיס לכל הצלחה. אין הצלחה ללא דמיון מקדים, שמוליד מחשבות, תחושות ואמביציה. כל בעל עסקים מצליח ששועט מולכם עם המרצדס שלו, התחיל אי שם עם דמיונות פרועים שהפכו למציאות שעולה על כל דמיון.
איך עושים את זה בפועל?
- במקום לצלול לדמיונות בעייתיים, תעסיקו את עצמכם עם תחביבים שאתם אוהבים.
- תאמינו שכל דמיון הוא לגיטימי.
- תדמיינו את הדברים שעושים לכם טוב, ותתנו לכל חלק בגוף להרגיש שהם אמיתיים.
- אל תפחדו לבדוק את ההיתכנות של מימוש הדמיונות שלכם.
בהצלחה.
לסיכום:
- אנשים מפחדים לדמיין יותר מידי, זה נתפס כמשונה ואפילו כבעייתי. אבל האמת היא שלדמיון יש תפקיד מפתח ביכולת שלנו להתפתח ולהצליח בחיים. ככל שנדמיין יותר דברים חיוביים ונימנע משליליים, הסיכוי שלנו להתקדם ולעשות שינויים בחיים יעלה פלאים.