מהי ביישנות, וכיצד היא מתהווה?
ביישנות היא מצב בו אנשים צוללים לתוך עצמם, הופכים למופנמים, ומתקשים להביא ולשווק לסביבה את האישיות שלהם, או הרצונות, היכולות, המחשבות, והכישורים שלהם.
גם אנשים מאוד מוצלחים, שיש להם המון 'מה למכור' סובלים מאותה תופעה. למרות שהם יודעים היטב שהם טובים במה שהם עושים, והם מתאפיינים ביכולות יוצאות דופן, הם מתקשים להביא זאת לידי ביטוי בפורומים שונים.
לביישנות מנעד רחב מאוד של מאפיינים, והנה כמה סוגי ביישנות שונים ומרכזיים:
ביישנות ביציאה מאזור הנוחות
יש מי שחווה ביישנות רק כאשר הוא יוצא מאזור הנוחות שלו. לדוגמה: מנהל משרד הייטק מצליח, כריזמטי ואהוב בתוך המשרד, שהופך להיות מופנם כאשר הוא יושב לפגישה עם עמיתים לעבודה שאין לו איתם היכרות מוקדמת.
ביישנות בהתקרבות רגשית לאנשים
סוג זה של ביישנים, נחשבים לאנשים מאוד זורמים בסביבתם החברתית. הם יוצרים קשרים חברתיים בקלות שאין שני לה, ולכאורה הביישנות נראית התכונה הכי רחוקה ממי שהם.
אלא שהפתיחות והזרימה שלהם, תגדע מהר מאוד, כאשר הם יידרשו או ירצו להיפתח לאנשים רגשית, ולהתקרב אליהם קירבה אמיתית וכנה. אז הם ייחסמו בצורה טוטאלית, יקרסו לתוך עצמם ולא יצליחו לתפקד.
ביישנות זו עשויה להקשות מאוד על הסובלים ממנה, לרקום קשר זוגי, ולרכוש לעצמם חברים קרובים באמת.
ביישנות טוטאלית
אלה אנשים ביישנים בכל מקום ובכל זמן. הם יעמדו בעמידת גוף נטולת ביטחון בתור אקראי בסופר, יישבו בשקט בכל מפגש חברתי, וימעיטו למינימום האפשרי את האינטראקציות עם בני אדם.
מה הם הגורמים העיקריים לביישנות?
בדיוק כמו שסוגי הביישנות שונים זה מזה בתכלית, כך גם הגורמים להם שונים לחלוטין. והנה כמה גורמים אפשריים ונפוצים לביישנות:
-
סלידה מאנשים
מי שיש לו עבר מפוקפק עם אנשים, במיוחד כאלה הקרובים אליו (כגון ילד להורים בעייתיים, או ילד להורים מתגרשים ומתכתשים) עשוי לאבד את האימון הדרוש כדי להיפתח לאנשים, ובמקביל לפתח מופנמות / ביישנות.
-
דימוי גוף נמוך
אדם שלא שלם עם איך שהוא נראה מבחינה וויזואלית חיצונית, עשוי להרגיש 'פגום' בעיני סביבתו, מה שעשוי לכרסם אנושות בביטחון העצמי, ולקבל ביטוי בביישנות ומופנמות.
-
שאיפה לשלמות
בן אדם שלא מסוגל להתפשר על פחות ממושלם, עשוי למצוא עצמו מסתגר בסיטואציות חברתיות ולגנוז את חלומותיו ושאיפותיו מתוך ביישנות.
לדוגמה: זמר מחונן, שלטעמו הוא לא 100% מבחינה מקצועית, יתבייש להשתמש בכישרון שלו ברבים. וכך אולי אף פעם לא לממש את עצמו.
קצרה היריעה מלהביא את כל הגורמים האפשריים לביישנות, אך יש קו אחיד בין כולם – הימנעות מאינטראקציה עם אנשים, ואי מימוש עצמי.
אז כיצד מתמודדים עם ביישנות?
הביישנות לא תיעלם אף פעם בין לילה, אבל בקורס הלימוד של NLP מקבלים ארגז כלים, המסייע להתמודד עם הביישנות, והנה כמה טכניקות טובות:
-
לא נעים להגיד אבל – אתה לא באמת מעניין מישהו
בניגוד למה שאנחנו נוהגים לחשוב, אף אחד לא באמת מתעסק במה אנחנו עושים או אומרים, או איך שאנחנו נראים. אנשים שקועים עד צוואר עם עצמם, וכל השאר הרבה פחות מעניין אותם – אם נשכיל להטמיע את התובנה הזאת, המניות של הביישנות שלנו יקרסו.
-
ספר לעצמך עד כמה אתה לא ביישן
חשוב לקחת את המקרים בהם לא התביישנו ולהעצים אותם. לדוגמה: אם פעם העזנו לדבר מול פורום של אנשים, הרי שחשוב שנשחזר את זה לעצמנו שוב ושוב. ולנסות להבין מה גרם לנו אז להתגבר על הביישנות, במטרה לשכפל את ההצלחה.
-
רכוש לעצמך מיומנויות תקשורת
תקשורת עם אנשים, זו אומנות לכל דבר. יש מי שאצלו זה מולד וטבעי, ויש מי שצריך ללטש את היכולות האלה שלו.
ברגע שנדע כיצד לדבר עם אנשים באופן פרטי, וכיצד להתנהל חברתית בתוך קבוצה של אנשים. נהיה הרבה יותר בטוחים בעצמנו, וזה יוריד את הביישנות שלנו פלאים.
אנחנו יכולים להמשיך לדסקס פה עוד שנה על טכניקות כאלה או אחרות, אך אם אתם באמת רוצים למגר את הביישנות אצלכם – תשקיעו בעצמכם עם קורס NLP מומלץ, ותשנו את החיים שלכם לטובה.
לסיכום:
- ביישנות, זו לא תכונה לחיות איתה – בשיטת NLP מאמינים שניתן לטפל בביישנות בעזרת טכניקות ייעודיות לכך.
- הדרך הכי טובה לנצח את הביישנות, זה לקחת קורס NLP ממוקד שמשנה את ההסתכלות על החיים מקצה לקצה!