מה זו דחייה?
אנחנו מרגישים דחויים, כאשר אנחנו מרגישים לא רצויים או לא אהובים ומקובלים בסביבת אנשים מסוימת, כאשר אנחנו מקבלים תשובה שלילית ממקום עבודה שרצינו לעבוד בה וכדומה, או כאשר אנחנו מרגישים 'שקופים', כאלה שלא שמים לב אליהם כאשר הם נמצאים בחדר.
את הדחייה ניתן לחלק ל2 סוגים.
דחייה פאסיבית:
דחייה מסוג זה, היא לא בעקבות מקרה בו מישהו דחה אותנו. אלא אנחנו מרגישים דחויים בגלל היחס של אנשים כלפינו.
לדוגמה: קבוצת בעלי מקצוע שמתקבצים לישיבה מקצועית, כאשר כל הנוכחים הם דומיננטיים למדי, משמיעים את דעתם בנחרצות, ודבריהם גם זוכים להתעניינות מצד שאר הנוכחים בחדר. בעוד איש מקצוע אחד, יושב דומם בצד השולחן, כאשר אף אחד לא ממש מתעניין בדעתו, נוכחותו בקושי מורגשת, וגם כאשר הוא מנסה ליזום ולהגיד משהו, דבריו לא ממש עושים רושם על מי מהיושבים, ואף אחד לא לוקח אותם ברצינות.
במקרה זה אף אחד אמנם לא טרח להגיד בצורה מילולית לנדחה שלנו: 'אדוני אתה לא ממש מתאים להרכב האנושי המשכיל הזה' או 'נוכחותך היא די מיותרת ולא תורמת'. אבל אלה הן בדיוק תחושות הדחייה איתן הוא מתמודד. הקושי שבדחייה פאסיבית, הוא בדיוק כמו כל דחייה אחרת ואף יותר.
דחייה אקטיבית:
דחייה אקטיבית היא דחייה בוטה או מרומזת. זו יכולה להיות רמיזה על כך ש: 'אתה אחלה, אבל לא ממש עונה להגדרות שאנחנו מחפשים אצל העובדים שלנו' או 'אנחנו בדרך כלל אוהבים שאתה בא איתנו למסלול האופניים, אבל הפעם בא לנו לעשות משהו מצומצם יותר, פעם הבאה שנצא נזמין אותך'.
וזה גם עשוי להיות בוטה למדי כגון: 'אתה מעכיר את האווירה ומדרדר את רמת השיח' או 'אנחנו מרגישים פחות בנוח לדבר כאשר אתה איתנו'. מיותר לציין את רמת העלבון ותחושת הדחייה שאמירות כאלה מביאות איתן.
כיצד מתמודדים עם דחייה?
קודם כל חשוב לדעת שאין דרך קלה ואוטומטית להתמודד עם תחושת דחייה. דחייה היא תחושה נוראית לא משנה כיצד נסתכל עליה וכיצד נסובב אותה.
אבל עם תרגול מיומנויות מבית היוצר של NLP ההתמודדות עם הדחייה עשויה להיות קלה יותר עם הזמן.
והנה כמה טיפים להתמודדות טובה יותר:
-
לא לשקוע לתחושות הקשות
כאשר בן אדם חווה דחייה קשה, הוא פותח בצורה אוטומטית את ספר הזיכרונות ומתחיל לשנן מקרים זהים בעבר, בהם נדחה, הושפל, פישל. ועד כמה הוא יצור לא מוצלח עוד משכבר הימים וכו'….
המחשבות האלה הן טבעיות, אבל הן לא מובילות אותנו לשום מקום טוב. לכן עלינו לבלום אותן בכוח. ובמקביל להתחיל להציף את המוח במקרים בהם דווקא נחלנו הצלחה רבה, במקרים בהם אמרו לנו 'כן' בפנים מאירות, במקרים בהם הרגשנו רצויים ואהובים. שינוי הלך הרוח של המחשבה לכיוון חיובי, עשוי ליצור מציאות חיובית וטובה יותר.
-
לעשות את מה שעושה לנו טוב
לאחר שהפכנו את כיוון הזרימה של המחשבות שלנו למסלולים חיוביים יותר. נעסיק את עצמנו בדברים שממלאים לנו את הנפש ואת הנשמה. נצא עם חברים שאוהבים אותנו ונהנה, נעסוק בתחביבים שמרגשים אותנו. אם אנחנו אוהבים לבשל, זה הזמן לשלוף את הסירים ולהתחיל לעוף על החיים. אם אנחנו אוהבים ספורט, נצא החוצה לקרוע את העיר עם ריצה מסחררת.
ובקיצור נעשה מה שטוב לנו, ונשאיר את תחושת הדחייה והתחושות הקשות המסתעפות ממנה, להירקב ולהתנדף.
-
תצחקו על הדברים
ככל שלא תיקחו את הדחייה שקיבלתם ברצינות, זה יעזור לכם לגמד אותה ולהמעיט בערכה. אם חבר דחה אותכם מהחבורה, תנסו לצחוק על הדרך בה הוא אמר את הדברים ועד כמה הבחור לא מחובר לעצמו וחושב שהשמש זורחת לו מנחירי האף.
בקיצור תצחקו מתוכן הדברים, תצחקו ממי שאמר אותם. או כמו שנהוג לומר בעולם המשפט – הכול צחיק!
לסיכום:
- לפעמים נדמה לנו שלא נצליח לקום מתחושת הדחיה שאנחנו חווים.
- ואין ספק שאכן מדובר בתחושות מאוד קשות. אבל יחד עם זאת, באמצעות מיומנויות הנרכשות בקורס NLP ההתמודדות עם תחושת הדחייה היא אפשרית על אף שהיא מורכבת וקשה.