מה זה חוסר וודאות, ולמה זה כל כך מפחיד אותנו?
כבני אנוש אנחנו רוצים להרגיש שליטה מלאה על המתרחש בחיינו בכל רגע נתון. כל עוד אנחנו יודעים מי מול מי, ומה קודם למה, אנחנו מרגישים על קרקע יציבה ואיתנה. אבל עם הופעת אי וודאות בחיינו, אנחנו מאבדים את הביטחון האישי שלנו, והכל מתערער לנו. לכן אי וודאות יכול להוביל לחרדות קשות, לפחדים, לשיתוק וחוסר יכולת לקבל החלטות ועוד.
עדות לכך קיבלנו בצורה מוחשית בתקופת הקורנה. תקופה קשה ובלתי נסבלת לכל הדעות, גם בגלל האיום הבריאותי הממשי, וגם ובעיקר בגלל חוסר הוודאות שהיא הביאה איתה.
פתאום העתיד הכלכלי לא וודאי כלל, החברים מתרחקים ואי אפשר לצאת לבלות.
האם נידבק בנגיף, והאם הגוף שלנו יעמוד בזה? והאם כל בני משפחתנו ישרדו את זה? ומה לגבי התיכנון לטוס לחו"ל בקיץ? כל החוסר וודאות הזה שם אותנו במקום של חוסר אונים, ומכאן הדרך לפתח שלל בעיות רגשיות ונפשיות סלולה.
תחושת הוודאות שמקיפה אותנו ביום יום ונוסכת לתוכנו ביטחון היא לא פחות מפיקציה, כי הרי כל החיים הם נזילים מאוד, ושום דבר לא בטוח. אבל משהו בשגרה המוכרת והאהובה שלנו, משרה עלינו רוגע ושלווה, על אף שזה עלול להשתנות בכל רגע.
כיצד מתמודדים עם אי וודאות על פי קורס NLP ?
במידה וחוסר הוודאות מוביל להתקפי חרדה, ולמצבים רגשיים חמורים יש לפנות לטיפול מקצועי. אבל ברוב המקרים נוכל לשפר את ההתמודדות עם חוסר הוודאות באופן עצמאי באמצעות מספר טיפים מיוחדים מבית NLP :
-
להתעסק רק במה שנתון בשליטתנו
כאשר המציאות בה אנחנו חיים איננה בהירה, אין לנו דרך לשנות את המצב ברגע הנתון. אבל יש לנו כן את יכולת הבחירה להחליט מה לעשות עם הסיטואציה. בכל מצב של אי וודאות, ניתן למצוא רכיבים וודאיים, שבהם מומלץ להתמקד.
למשל אם אנחנו בדרך לפגישה חשובה, ונתקעים בפקק שמעמיד את קיום הפגישה בספק. אנחנו יכולים להתבאס ולהיכנס למצב של שיתוק וחוסר תפקוד, או לבחור להרים טלפון למי שאמור להיפגש איתנו, לשתף אותו בסיטואציה, ולבחון ביחד איתו את החלופות האפשריות במידה והפגישה אכן לא תתקיים.
-
ממשיכים בשגרת החיים
לא נותנים לחוסר הוודאות לשבש לנו את החיים. מתעקשים לדבוק בדברים שעושים לנו טוב: לשמוע מוזיקה, ללכת לחדר כושר, להיפגש עם חברים, לבשל ועוד. אסור שמצב של חוסר וודאות באחד מתחומי חיינו יעיב על כל הרכיבים החיוביים בחיים שלנו.
-
מסתכלים לפחדים בעיניים
דמיונו של בן אדם במצב של חוסר וודאות מפליג רחוק מאוד, ומתחיל להנפיק תרחישי קיצון שברובם לא הגיוניים. מדובר במגננה אנושית אוטומטית בכל מקרה בו בן אדם חש בחוסר וודאות. חשוב להיות מודעים לאותה מגננה, לסנן ממנה את המחשבות המופרכות, ולדעת להפריד בין הפחדים הריאליים והמציאותיים, לבין אלה שאינם סבירים.
-
משלימים עם חוסר השליטה
אחת הדרכים האפקטיביות להתמודד עם חוסר הוודאות, היא דווקא להשלים עם קיומו. ההבנה שבהחלט יכולים לקרות דברים בלתי צפויים בכל רגע נתון, וזה בסדר גמור, וזה חלק אינטגראלי ולגיטימי בחיים תקל מאוד על ההתמודדות.
-
פרפקציוניזם לא בבית ספרנו
אין בן אדם מושלם, ואין מי שלא טועה ונכשל. כל טעות היא פרק לימוד, וכל כישלון הוא הנחת בסיס לשלב הבא והמתוקן בחיים. כאשר זו התפיסה על החיים, האיום של אי הוודאות מתגמד, ונכנס לפרופורציות נכונות יותר. היעד הוא להתקדם כל הזמן, ולא להימנע מחשש מכישלונות וטעויות.
-
לא שואלים מה יקרה במידה ו…?
זו השאלה הכי הרסנית שאפשר לשאול בסיטואציה של העדר וודאות. השאלה מה יקרה אם? מובילה לתשובות מפחידות ולא רציונליות, שמולידות חרדות ופחדים. אז מה עושים? פשוט חיים את הרגע, ולא מתעמקים כל הזמן במה יקרה במידה ו… את מה שיקרה במידה ו… אין לנו ממילא יכולת לנבא או לחזות, אז נמתין בסבלנות ליום המחר, ונחייה את הרגע כפי שהוא.
לסיכום:
חוסר וודאות הוא אחד הגורמים לאי שקט, ולבעיות רבות אצל אנשים. זה טבעי שאי וודאות מפחיד אנשים, אך עם התנהלות נכונה על פי תובנות מקורס NLP ניתן לשפר את ההתמודדות עם מצבים אלה.