מה ההבדל בין דיכאון, לסתם מצב רוח ירוד? ואיך נבדיל בינהם?
מצב רוחו של האדם מחולק ל 2 חלקים. יש את החלק השמח, האופטימי, והחיובי. שהוא מורכב בין היתר מתחושות, סיפוק, הצלחה, שמחה, שאיפה וציפייה לדברים חיוביים וכו'.
החלק השני הוא, עצוב, נוגה, וקודר. שהוא מורכב בין היתר מתחושות, כישלון, הפסד, העדר אופק, ריקנות, וכו'.
אך לא תמיד כאשר אנו נתקפים בתחושות קשות, זה אומר שאנחנו בדיכאון. לעיתים זה פשוט סתם מצב רוח ירוד, בעקבות משהו לא נעים שאנו חווים. תחושות העצבות על סוגיהן השונות, הן לגיטימיות וטבעיות. ואנחנו צריכים להבין שהן חלק מחיינו, לקבל ולהכיל אותן. מה גם שברוב המקרים תחושות אלו תחלופנה כעבור מספר שעות או ימים, וילכו כלעומת שבאו.
עכשיו לאחר שהבנו שלא כל עצב זה דיכאון, נבין מה זה באמת דיכאון.
קודם כל כדי שנדע בכלל שיש חשש לדיכאון, צריך שהתסמינים ימשכו שבועות [לפחות שבועיים] ואפילו חודשים. תסמינים הבאים ליום וחצי, לא בהכרח מצביעים על דיכאון.
דיכאון זהו הפרעה נפשית. המתבטאת בין היתר בסימפטומים הבאים:
- העדר עניין במה שיש לחיים להציע לנו, כולל בתחומי בילוי ופנאי שיש בהם הנאה.
- העדר תיאבון
- העדר מצב רוח במשך תקופה ממושכת
- שינה לא רצופה, עם הפרעות שינה תכופות
- העדר יכולת להתרכז ולחשוב בצורה תקינה
- העדר ערך עצמי
- שינה ארוכה מוגזמת, או שינה בזמנים בעייתיים, כמו בשעות העבודה וכו'
- אכילה מוגזמת ומופרזת
- מחשבות אובדניות, או חלילה ניסיונות אובדניים
אלו בין היתר תסמינים היכולים להצביע ולהעיד על מצב של דיכאון. אך לא רק. ישנם עוד תסמינים שכאשר נתקלים בהם לאורך זמן, יתכן והם מעידים על דיכאון.
קצת סטטיסטיקה וידע על דיכאון
במידה ואתם סובלים מדיכאון. חשוב שתדעו שאתם לא לבד. הרבה מאוד אנשים סובלים מדיכאון ברמה כזו או אחרת. אחד מגורמי הנכות המובילים בעולם הוא הדיכאון.
נשים סובלות מדיכאון יותר מגברים.
נתון מבהיל נוסף מצביע על כך, שכל שבן אדם שישי בעולם יסבול מדיכאון במהלך ימי חייו. נתון זה מעיד על עומק ורוחב הבעיה.
אז תכלס, איך מאבחנים דיכאון?
מי שמוסמכים לאבחן בן אדם כסובל מדיכאון, הם פסיכולוג קליני, ופסיכיאטר.
הם ישוחחו עם המטופל, ומתוך השיחה הם כבר ישלפו את הנתונים המקצועיים שהם צריכים כדי לשלול או לאמת את קיומו של הדיכאון אצל המטופל. לעיתים לא יסתפקו המטפלים בשיחה רק עם המטופל עצמו, אלא גם עם הקרובים לו. במקרים מסוימים יבקשו המטפלים להיעזר בבדיקת MRI על מנת להגיע להבחנה הנכונה.
מה שאמור להוביל את המטפלים לאבחון בדיכאון, זהו קיומם של התסמינים לאורך תקופה של שבועיים לפחות.
ישנם 3 סוגי דיכאון.
- דיכאון קליני [מז'ורי]
הדיכאון הזה הוא הנפוץ ביותר
- דיכאון כתוצאה ממאניה דיפרסיה
כאן הדיכאון הוא חלק מבעיה רחבה יותר
- דיסתימיה
מה ההבדל בין דיסתימיה לדיכאון? במקרה הזה התסמינים הם פחות חמורים, והם קיימים אצל המדוכא על אש קטנה יחסית, אבל הם מלווים את המדוכא לאורך תקופה של שנתיים, ולעיתים אף יותר מזה.
איך יוצאים מדיכאון – על פי מה שלומדים בקורסי שיטת NLP
אדם הסובל מדיכאון מתקשה מאוד לתפקד, לעיתים קרובות זה פשוט משבית אותו בצורה טוטאלית, ומונע ממנו לבצע את הפעולות הכי פשוטות ונדרשות ביומיום שלו, ובמקרי קצה הדיכאון יכול להוביל גם למצבים מסוכנים, עד כדי אובדנות. ולכן קיים צורך דחוף לטפל בדיכאון במהירות.
שיטת NLP לטיפול בדיכאון היא רוויה בהצלחות, והיא אפקטיבית מאוד.
מה שהופך את הטיפול בשיטה למוצלח ביותר. זו העובדה שהשיטה לא מתמקדת רק בסימפטומים של הדיכאון, אלא היא חותרת לעומק הבעיה, ומתעקשת לגלות את המניעים הפנימיים שהובילו את המדוכא למצב הקשה בו הוא שרוי.
שיטת NLP גורסת שכל הבעיות של הבן אדם מתחילות אי שם בעומק המחשבה של הבן אדם במודע, ובעיקר בתת המודע. השיטה חותרת להגיע לדרך בה הבן אדם חושב, וברגע שהיא מזהה כשל באופן המחשבה של האיש, היא מעניקה לו את סט הכלים הדרוש על מנת לשנות את דפוסי המחשבה שלו, באופן שהוא יחשוב בצורה נכונה ובריאה יותר. כך הדיכאון יעלם, והכי חשוב הוא גם לא יחזור לעולם. מהסיבה הפשוטה, הגורמים המחשבתיים העלומים שהובילו את הבן אדם לדיכאון, אינם עוד.
השיטה לא מתאימה לכל אחד. היא מיועדת לאנשים הנחושים לעבוד על עצמם, לערוך שינוי רציני עם עצמם, ולשנות מהיסוד את מערך החשיבה שלהם.
בדיכאון ניתן לטפל גם בטיפול תרופתי בהמלצת הגורם המוסמך לכך, וגם בטיפול פסיכותרפיה.
אך שיטת NLP עדיפה עליהם בכך שהיא עובדת על מיגור ועקירת הבעיה מהשורש, וכך היא משפיעה ומחזיקה לאורך זמן.
לסיכום
- לא כל ירידה במצב הרוח פירושה דיכאון.
- דיכאון נמדד על פי תסמינים מובהקים המופיעים לאורך זמן ממושך.
- את הדיכאון מוסמכים לאבחן רק פסיכיאטר או פסיכולוג קליני.
- הטיפול של שיטת NLP לטיפול בדיכאון היא שיטה מאוד אפקטיבית, מכיוון שהיא מתמקדת בעקירת המניעים שהובילו לדיכאון מהשורש, וכל היא מבטיחה שהדיכאון לא ישוב אף פעם.
בהצלחה רבה.